De aarde bereikt een historisch „buigpunt“, waarschuwt Keiser nadat de centrale bank van Singapore toegeeft dat meer schuld voor niemand een optie is.
De wereld heeft nu zoveel schulden dat het onmogelijk is om er voor het eerst meer aan toe te voegen, zegt Max Keiser.
Op de laatste editie van zijn Keiser Report TV show op 22 sep. waarschuwde de RT gastheer dat de centrale banken verantwoordelijk waren voor het bereiken van een nieuw „buigpunt“ van de wereldwijde schuld.
Keiser op schuld: „We zitten op het verzadigingspunt“
Samen met co-host Stacy Herbert verwees Keiser naar opmerkingen van de centrale bank van Singapore, de Monetary Authority of Singapore (MAS), die vorige week waarschuwde dat het kopiëren van economische herstelmethoden na de Tweede Wereldoorlog niet zou werken in 2020.
De centrale banken hebben wereldwijd ingegrepen in de markten, door aandelen en andere activa te kopen in een zeer controversiële beweging die bedoeld was om het economische effect van Covid-19 en zijn lockdowns te beperken.
„Ten eerste is het vrij duidelijk dat je je schulden niet kunt blijven verhogen,“ zei MAS-voorzitter Tharman Shanmugaratnam.
„Maar ik geloof niet dat de nieuwe, hogere schuldenniveaus waar veel landen nu naar toe gaan, houdbaar zullen zijn zonder dat dit aanzienlijke kosten met zich meebrengt voor zowel de groei als de rechtvaardigheid binnen hun samenleving.
De nationale schuld van de Verenigde Staten alleen al is dit jaar opgelopen tot 26,7 biljoen dollar, een stijging van 4 biljoen dollar sinds juni 2019.
„Er is geen capaciteit voor de economie van de aarde om nog meer schulden te dragen; we zitten op het verzadigingspunt“, vat Keiser samen.
Wat betreft de gevolgen voor landen die steeds meer schulden hebben, zei hij dat de gewone consument vanaf nu gewoon de rekening zou betalen:
„Nu, elke dollar die deze centrale banken drukken zal direct in de inflatie van de consumentenprijsindex gaan – en je zult het direct aan de kassa zien, en dat gaat naar ongelofelijke sociale onrust [.]“
In de jaren veertig van de vorige eeuw konden staten die schulden hadden opgebouwd door de strijd, deze opblazen. Deze keer, zei Herbert, waren er zoveel onbeduidende gigantische economische banen dat de lonen de prijsstijgingen niet zouden volgen, wat leidde tot het soort kloof tussen de elite en de rest van de samenleving dat Keiser „neo-feodalisme“ heeft genoemd.
MicroStrategy en Bitcoin low-time-voorkeursactiviteiten
Keiser is al lang voorstander van Bitcoin (BTC) als een ontsnappingsroute voor de gevolgen van fiatinflatie.
Met zijn vaste, onveranderlijke uitstoot en gedecentraliseerd netwerk vertegenwoordigt Bitcoin de antithese van centraal gestuurd geld.
BTC/USD heeft laten zien dat het stijgt met het opblazen van de balansen van de centrale banken, maar blijft gevoelig voor de prestaties van de Amerikaanse dollar, rapporteerde Cointelegraph.
„Bitcoin is, net als Gold, omgekeerd evenredig met de USD – *niet* de aandelenmarkt,“ wees Keiser op 22 september. „Laat je niet misleiden door willekeur.“
Naast zijn technische bekwaamheid promoot Bitcoin ook zogenaamd low-time-preference leven – het besparen van geld, veilig in de wetenschap dat zijn waarde niet zal worden opgeblazen in de loop van de tijd.
Zoals Saifedean Ammous uitlegt in zijn populaire boek „The Bitcoin Standard“, maakt dit uiteindelijk een betere en snellere vooruitgang van de maatschappij in de tijd mogelijk dan het simpelweg zo snel mogelijk uitgeven van geld aan zoveel mogelijk.
Keiser en Herbert merkten op dat de beslissing van MicroStrategy om meer dan $400 miljoen aan kasreserves in Bitcoin te steken, het bewijs was van de low-time-voorkeursmentaliteit die de grote bedrijven aantast.